Карлово е домакин на третия информационен семинар „Заедно за правата на ЛГБТИ в училище“. Семинарът се проведе на 19 март, а в него специално участие взе интерсекс активистът – Пол Найденов. По време на събитието над 20 учители имаха възможността да се запознаят с историята на Пол от първо лице.

Пол Найденов е един от хората, спомогнали буквата „И“ да бъде добавена към абревиатурата ЛГБТ(И) у нас. Той е роден с мъжко ДНК, но с резистентност към мъжки полови хормони. През пубертета без съгласието си е подложен на операция, при която са премахнати мъжките му полови белези, въпреки че на въпроси на лекари винаги е отговарял, че се идентифицира като момче. Пол Найденов е първият интерсекс човек в страната, който заведе и спечели дело за промяна на пола в документите си. Към днешна дата в личната му карта пише мъж - полът, с който той сам се самоопределя. За активната си работа за правата на интерсекс хората в България през 2015 г., той получи приза „Личност на годината“ на младежката ЛГБТ организация „Действие“, партньор на проекта „Заедно за правата на ЛГБТИ“. През 2017 г. Пол Найденов е отличен от журито на наградите на Български хелзинкски комитет „Човек на годината“. Отличието е за успехите му по даване на гласност на нарушенията на основни човешки права на интерсекс хората в България.

По време на семинара Пол Найденов призова за създаване на приемаща училищна среда за ЛГБТИ. В резултат бяха обсъдени възможни действия от страна на учители, педагогически съветници, училищни психолози и училищна администрация, за могат ЛГБТИ да се чувстват сигурни и приети в училище.

Информационните семинари с учители се реализират в рамките на проект „Заедно за правата на ЛГБТИ в България“, който има за цел да повиши чувствителността към проявите на дискриминация на ЛГБТИ у нас.

Свързани статии