Общо 780 граждани подписаха отвореното писмо към кметовете на общините Бургас, Варна, Пловдив и София по повод кампанията „Няма страшно. Това е просто любов – Различни хора, равни права“ .

След като на 13 декември билборд с визия от кампанията беше вандализиран и свален във Варна, а ден след това гражданско недоволство наложи свалянето на билбордовете от собственика на съоръженията и в Бургас, организаторите публикуваха отворено писмо до кметовете на четирите общини. В писмото организаторите призовават градоначалниците да вземат мерки нарушителите на обществения ред, вандализирали чужда собственост, да бъдат открити и съответно наказани.

В писмото липсата на реакция от страна на публичните институции се определя като необяснима и плашеща, тъй като подлага на изпитание ценностите на Европейския съюз за зачитане на човешките права.

В писмото се подчертава, че изображенията и посланието, използвани в рамките на кампанията по никакъв начин не нарушават разпоредбите за обществения ред, нито са в разрез с установените правила за реклама в публична среда.

Целия текст на писмото вижте тук.

Кампанията „Няма страшно. Това е просто любов – Различни хора, равни права“ цели да отправи послание срещу враждебността спрямо ЛГБТИ хората, както и послание, насърчаващо равенството. Кампанията е част от проекта „Заедно за правата на ЛГБТИ в България“, който цели повишаване на чувствителността към многообразните форми на дискриминация и предразсъдъци, с които се сблъскват ЛГБТИ хората в България. Проектът е съфинансиран от Европейския съюз по програма „Права, равенство и гражданство“.

Благодарим на всички, които подкрепиха нашия призив към кметовете на четирите общини.