Уважаеми госпожи и господа Кметове,

Вчера билборд с визия от кампанията „Няма страшно. Това е просто любов – Различни хора, равни права“ във Варна беше вандализиран и впоследствие свален от фирмата, която го е поставила. Последваха закани, че ще бъдат насилствено премахнати билбордовете в останалите три града, където се реализира кампанията. Към 18:00 часа на 12.12.2018 г. във Фейсбук на живо беше излъчено гражданското недоволство срещу кампанията в Бургас и заканите за показното сваляне на билбордовете, отправени от нарушители на закона доведоха до преждевременното им сваляне от страна на фирмата, която ги е поставила.

Това безпрецедентно проявление на хомофобска агресия до момента не е предизвикало осъдителна реакция на нито една публична институция. За нас, организаторите на кампанията, мълчанието на институциите е необяснимо и плашещо, тъй като на изпитание са подложени ценностите на Европейския съюз за зачитане на човешките права.

Ето защо, отправяме призив към Вас, кметовете на общините Бургас, Варна, Пловдив и София да вземете всички възможни мерки нарушителите на обществения ред, вандализирали чужда собственост, да бъдат открити и съответно наказани. Призоваваме също така да не се поддавате на публичния натиск за сваляне на билбордовете, тъй като това би било едно незаконосъобразно ограничаване на свободата на изразяване. Надяваме се да получим съдействие от Ваша страна за продължаване и нормално протичане на кампанията, планирана до 27 януари 2019 г.

Изображенията и посланието, използвани в рамките на кампанията по никакъв начин не нарушават разпоредбите за обществения ред, нито са в разрез с установените правила за реклама в публична среда. Напротив, кампанията отправя едно правозащитно послание.

Кампанията цели да отправи послание срещу враждебността спрямо ЛГБТИ хората, както и послание, насърчаващо равенството. ЛГБТИ хората са част от обществото и техните права са човешки права. Въпреки това, в България ЛГБТИ хората са третирани като неравноправни граждани в редица сфери на обществения живот: на работното място, в образованието, в здравеопазването, дори в гражданското общество. Семействата на ЛГБТИ хората не са признати под никаква форма от съществуващото законодателство. Липсва законодателна регламентация на престъпленията от омраза, основани на сексуална ориентация, полова идентичност и изразяване на пола, поради което същите не се разследват и наказват адекватно.

Кампанията „Няма страшно. Това е просто любов – Различни хора, равни права“ е част от проекта „Заедно за правата на ЛГБТИ в България“, който цели повишаване на чувствителността към многообразните форми на дискриминация и предразсъдъци, с които се сблъскват ЛГБТИ хората в България. Проектът се изпълнява от консорциум в състав: Фондация „Работилница за граждански инициативи“ (ФРГИ), Български дарителски форум, Българско училище за политика „Димитър Паница“, Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“, Фондация „Глас България“ и Младежка ЛГБТ Организация „Действие“. Водеща организация в проекта е ФРГИ, като това не е първата инициатива в защита на правата на хората, зад която фондацията застава. От създаването си до сега, ФРГИ е заставала зад каузата за човешки права и е подкрепяла правата на хора от различни маргинализирани общности, както ЛГБТИ, така и хора с увреждания, представители на различни етнически общности, жени, детски права и много други. Проектът „Заедно за правата на ЛГТБИ в България“ е съфинансиран от Европейския съюз по програма „Права, равенство и гражданство“.

---

Подкрепете ни като се присъедините към нашия призив и подпишете писмото до кметовете чрез формата по-долу до 16 декември 2018 г. Можете да се подпишете както в лично качество, така и от името на организацията, от която сте част.

---

Формата за подписване е затворена.