Какви са предизвикателствата пред ЛГБТИ хората на работното място и как възможността да бъдеш себе си увеличава работоспособността и резултатите за компанията.

На тези и още въпроси даде отговор семинарът за HR мениджъри и бизнес лидери „Заедно за правата на ЛГБТИ“. Той се проведе на 7 февруари в София.

Събитието постави акцент върху това, че страхът от разкриване на полова идентичност, сексуална ориентация или религиозна принадлежност съвсем не е отшумяло явление дори в днешни дни. Всичко това поражда потиснатост, затваря човека и по този начин ограничава потенциала му, включително на работното място. И обратно - създаването на работна атмосфера на разбиране и приемане на различията стимулира служителите да разгърнат потенциала си и да постигат по-високи резултати, което е в интерес на работодателя.

Гост-лекторът на семинара Никола Димов – старши мениджър „Подбор на персонала“ за Европа и Африка на „Браун-Форман“, сподели пред колегите си своя опит от дългия път до превръщане на приобщаващата среда в елемент от корпоративната култура. „Многообразието е богатство. Разнообразието на работната среда е ключов фактор за икономически ползи“, подчерта Димов.

В мултинационалната компания, в която той работи, това е доказано на практика. Историята на фирмата започва от сравнително консервативна общност, а основната й бизнес дейност е „типично мъжкарска“. От няколко години обаче тя е превърнала в свой принцип уважението и еднаквото отношение към различните в работната среда. И резултатите са налице. Защото равнопоставеността на работното място носи не само социални ползи. Възможността да разкриеш и бъдеш себе си отключва таланта и увеличава работоспособността, а това е от огромно значение за компаниите, които искат да бъдат лидери на пазара, отбеляза Никола Димов.

Своя опит и подходи представиха също Симеон Василев от фондация „ГЛАС“ и Моника Писанкънева от фондация „Работилница за граждански инициативи“.

Симеон разказа за платформата Work it OUT – общност на базирани в България местни и международни организации, които осъзнават ползите от многообразието и искат да направят своите работни места по-приобщаващи. Целта на платформата е да насърчи положителна бизнес и икономическа среда за равенство на възможностите за всеки служител в България.

Моника представи проектите „Заедно за правата на ЛГБТИ“ и „Приобщаване на работното място“, работещи за недискриминация, участие и удовлетворение на ЛГБТИ на работното място от Белгия, Швеция, Германия, Чехия.

Семинарът се провежда в рамките на проекта „Заедно за правата на ЛГБТИ в България“. Проектът е в отговор на ежедневното незачитане на правата на ЛГБТИ хората и различните форми на дискриминация включително и на работното място. Именно бизнес лидерите са една от четирите групи, имащи решаваща роля за промяна на нагласите към ЛГБТИ хората у нас.

Свързани статии