Лекция и дискусия за правата на ЛГБТИ хората се състояха на 18.03.2018 г. като част от задължителната програма на обучение на Българското училище за политика „Димитър Паница“. Събитието беше организирано в рамките на проекта „Заедно за правата на ЛГБТИ хората в България“, в който Училището за политика е партньор. В събитието взеха участие над 50 обучаеми, които са преобладаващо млади политици, по-малка част: представители на неправителствени организации и академични институции.

Дейвид Норис е бивш университетски преподавател и първият открит гей мъж, който е избран на обществен пост в Ирландия. Основател е на движението за реформиране на ирландското законодателство по отношение на хомосексуалността и е изтъкнат член на Ирландската църква. През 2011 г. се кандидатира на президентските избори в Ирландия. Основните му интереси се съсредоточават в областта на националните и международни човешки и граждански права, равенството на ЛГБТИ+ хората и опазването на архитектурното наследство на Дъблин. Сенатор Норис е един от водещите изследователи на творчеството на ирландския писател модернист Джеймс Джойс и основател на Центъра „Джеймс Джойс“ в Дълбин, Ирландия.

Сенатор Норис разказа за своя труден път на открит гей политик, но също и за удовлетворението, което е донесло за него постигането на брачно равенство в Ирландия. Подчертавайки, че ЛГБТИ хората искат равни права, а не специални права, той отговори с чувство за хумор на много от поставените въпроси.

Лекцията предизвика разгорещена дискусия за правата на ЛГБТИ хората у нас, по време на която участниците изразиха своите мнения „За“ и „Против“.

Сенатор Дейвид Норис сподели с организаторите, че е смятал, че България отдавна е извървяла пътя на приемане на различията по отношение на сексуалната ориентация на хората, след като законът, криминализиращ хомосексуалността у нас е отхвърлен 25 години по-рано от аналогичния закон в Ирландия. Сенаторът препоръча на застъпниците за правата на ЛГБТИ у нас да не се отказват и да приемат всяка покана за публичен дебат с политици и други публични личности, които изразяват мнения против равнопоставеността.

Повече за срещата си с българските политици сенатор Дейвид Норис разказа в предаването „Денят започва с култура”. Какво сподели гледайте от 41-та минута на предаването тукИнтеврю със сенатор Норис, четете тук

Noris4.JPG

Тази лекция е първото от няколко събития, които си поставят за цел да повишат чувствителността на младите български политици към ежедневните форми на дискриминация и неравнопоставеност, с които се сблъскват ЛГБТИ хората в България. Промяната в нагласите и критичното преосмисляне на стереотипите, които маргинализират ЛГБТИ хората у нас е бавен и труден процес, който партньорите по проекта стартират с 4 целеви публики: политици, бизнес лидери, учители и представители на НПО. Общо над 1500 човека от тези целеви групи ще вземат участие в информационни семинари по проекта.

Проектът се съ-финансира от Европейската комисия по програма „Права, равенство и гражданство“, и се изпълнява от консорциум от организации в състав: Фондация „Работилница за граждански инициативи“, Асоциация Българско училище за политика „Димитър Паница“, Синдикат „Образование“ към Конфедерация на труда „Подкрепа“, Фондация „Глас България“ и Младежка ЛГБТ организация „Действие“.

Свързани статии